Nowy sezon – nowa odsłona zupy dyniowej! Tym razem nadspodziewanie pyszny miks dyni hokkaido z pomidorami. Zupa wegańska, bez glutenu, bez laktozy. Spróbujcie!
Składniki:
- 1 dynia hokkaido
- 1,5 kg pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól himalajska
- słodka papryka w proszku (1-2 łyżeczki)
- szczypta cynamonu
- opcjonalnie pieprz
Dynię myjemy i usuwamy nasiona. Kroimy (wraz ze skórką) w “średnią” kostkę (ok. 2-3cm). Pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki.
Umieszczamy w garnku i wstępnie solimy. Zalewamy wodą tak, by składniki nie przywierały do dna.
Gotujemy pod przykryciem 10-15 miut.
Dodajemy 2 ząbki czosnku, przyprawy, oliwę.
Podlewamy wodą jeśli to konieczne.
Gotujemy do uzyskania miękkości dynii.
Czekamy aż trochę przestygnie i miksujemy na gładką masę.
Próbujemy – można opcjonalnie dodać więcej soli lub lekko zakwasić cytryną, choć pomidory dobrze balansują smak i zupa nie jest dzięki nim mdła.
Można podawać np. z makaronem ryżowym (na zdjęciu) i opcjonalnie dopieprzyć
Smacznego!
txt/fot. MariIw