Dziś pomysł na szybki wegański obiad w ramach akcji: “sprawdzę co mam w lodówce”. Obiad pyszny, prosty w wykonaniu, przepis “na oko” do dowolnej modyfikacji…
Składniki:
na placki:
- mąka pszenna “na oko”
- kurkuma szczypta
- passata pomidorowa 1/2 butelki
- czarny sezam
- mleko owsiane “na oko”
- woda “na oko”
- papryka słodka w proszku
- sól
- oliwki czarne i zielone po 8-10 sztuk każdego rodzaju
- olej po suszonych pomidorach
- olej kokosowy (do smażenia)
na sałatkę:
- pomidorki
- szczypiorek
- ocet balsamiczny
- olej lniany
- sól
Do miski wlewamy passatę, mleko owsianę, olej po pomidorach suszonych (lub inny) i odrobinę wody. Dodajemy mąkę i miksujemy, by masa miała konsystencję śmietany. W razie potrzeby można dolać więcej wody lub mleka roślinnego. Dodajemy przyprawy i znów miksujemy. Kroimy oliwki i dodajemy do masy, wsypujemy trochę sezamu i mieszamy (już nie miksujemy!)
Nakładamy chochelką na rozgrzany na patelni olej kokosowy i smażymy.
Jako dodatek – w osobnej miseczce przygotowujemy pokrojone pomidorki ze szczypiorkiem, posolone i polane octem balsamicznym i olejem lnianym.
Smacznego!
txt/fot. Maria Flow
Spiżarnia u Michała
Olej lniany czasami w sałatce zastępuję olejem z pestek dyni, daje fajny orzechowy posmak