6 Komentarzy

  1. Magnolia

    Gotować i gotować ? toż to straci wszystkie właściwości zdrowotne.
    Ja robię najprościej. Dodaję do kwiatów startą skórkę z 1 cytryny plus sok z 2 cytryn, kawałek startego imbiuru zalewam miodem i to wszystko.

    • Eco Zen

      Też dobry przepis :)
      Tylko Ty robisz miód z mniszkiem, a ja syrop z wyjmowaniem kwiatów, więc gotując wyciągam z nich jak najwięcej się da ;) pozdrawiam!

  2. Magda

    Rozumiem, ze dodatek miodu jest potrzebny tylko po to, aby miod dluzej przetrwal, tak? Jesli nie dodalabym miodu to po prostu szybko by sie zepsul, ale ogolem by wyszedl, tak?:) i powiedz mi- jak myslisz, jak dlugo moze taki miod stac bez dodawania miodu?

    • Eco Zen

      Tak miód do “konserwacji”, w tym roku robię na brązowym cukrze… Mała ilość.
      Bez dosładzania trzeba przechowywać w lodówce raczej i nie wiem jak dlugo.
      Pewnie by można tez mniszka na oleju, by wydobyć właściwości, tak robilam z oregano… Kwestia eksperymentów ;)

    • Eco Zen

      Osad może być wynikiem osadzania się cytryny jeśli nie była jakoś super przefiltrowana. Jeśli smakuje dobrze jest dobry :) Osady są przeważnie ok.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *