W ramach cyklu: Czy istnieją zupy bez mięsa? Tak istnieją, na przykład pyszna i sycąca zupa marchewkowa na ostro z grzankami z chleba żytniego… I oczywiście szybka i łatwa w wykonaniu.
Składniki:
- 3 ziemniaki
- 8 średnich marchewek
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 2 goździki
- oliwa z oliwek
- kolendra
- kurkuma
- imbir
- papryka ostra
- sól
- pieprz
- kilka kromek podstarzałego chleba żytniego
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy 2 szczypty kolendry, szczyptę kurkumy i imbiru. Po chwili dorzucamy pokrojone warzywa. Po kolejnej chwili zalewamy je wodą. Dorzucamy ziele angielskie, liść laurowy oraz goździki. Po ok. pół godziny gotowania dodajemy sól, pieprz i ostrą paprykę. Gotujemy do uzyskania miękkości warzyw. Miksujemy, próbujemy i ewentualnie dodajemy więcej soli, pieprzu i/lub papryki.
Chlebek kroimy w kostkę, nie krojąc palców (co nieopatrznie mi się przydarzyło, jak widać z twardym chlebem trzeba uważać…). Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek (chlebek, nie palce) i podpiekamy do zarumienienia.
Nalewamy zupę do miseczek przyozdabiając grzankami.
Smacznego!
txt, fot. MariMar