Kolejne szybkie danie na upał w wersji z makaronem lub jako dodatek do kanapek. Nać marchewki jest jadalna! I do tego ma więcej witamin niż korzeń. Jest jednak jeden warunek – musicie mieć “eko-marchewkę”, z eko-gospodarstwa lub zaprzyjaźnionego ogródka. Naci pryskanej marchwi lepiej nie ruszać…

Przygotowanie pasty jest bardzo proste
Składniki:
nać marchewki
migdały (objętościowo 1/2 ilości naci)
oliwa z oliwek
czosnek
sól (najlepiej różowa himalajska)
pieprz

Przygotowanie:
Migdały zamoczyć lub sparzyć i obrać ze skórki. Następnie podprażyć na patelni lub blaszce. Zamiast migdałów można użyć również nerkowców.
Następnie dodajemy nać marchewki (można pozbyć się grubszych łodyżek). Miksujemy razem w blenderze dodając oliwę, ząbek czosnku (lub dwa) oraz sól i pieprz do smaku.
Gotowe!
txt/fot. EcoZen