Jest wiele czynników wpływających na zachorowalność na raka. By zapobiegać chorobie – pamiętajmy o profilaktyce m.in. zdrowym odżywianiu. Onkolodzy ostrzegają przed 8 zabójczymi pokarmami. Sprawdź listę! Do głównych czynników wpływających na rozwój choroby należą:
- styl życia: zła dieta, brak ćwiczeń, tytoń
- geny
- zakażenia
- wpływ środowiska, narażenie na chemikalia i promieniowanie
Badania potwierdzają, że zła dieta i brak ruchu zwiększają ryzyko zachorowania. Pierwszym krokiem w profilaktyce antyrakowej będzie zatem:
- zmiana diety na zdrowszą, pełną warzyw i owoców
- rzucenie palenia
- aktywność fizyczna
- odpowednia waga ciała
A oto 8 najgorszych pokarmów, których koniecznie powinniśmy unikać. 1. Cukier i słodzone pokarmy Pokarmy zawierające cukier rafinowany (czyli m.in.”tradycyjny” biały cukier) oraz słodziki takie jak syrop glukozowo-fruktozowy prowadzą do wielu problemów zdrowotnych. Pokarmy te podnoszą poziom insuliny i wpływają na rozwój komórek nowotworowych. W 2006 roku Amerykańskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego opublikowało badania potwierdzające, że ludzie, którzy jedli dużo cukrów mieli większą szansę zachorowania na raka trzustki. Ograiczenie cukru i syropu glukozowo-fruktozowego jest wprost niezbędne. Warto zdecydować się na zdrowsze produkty zastępcze takie jak: miód, stewia, syrop klonowy, melasa. 2. Przetworzone czerwone mięso Często nie zdajemy sobie sprawy jak dużo szkodliwych dodatków zawiera przetworzone mięso takie jak: bekon, szynka, kiełbasa i inne tego typu. Czasopismo Nutrition and Cancer Journal potwierdziło, że nadmiar mięsa może powodować raka jelita grubego. Czerwone mięso zwiększa ryzyko nie tylko raka jelita grubego, ale i prostaty. Jeśli jesz mięso – staraj siię znacznie ograniczyć jego ilość, wybieraj tylko to z chowu ekologicznego – karmione trwą i naturalnymi pokarmami. 3. Żywność wędzona i marynowana Regularne spożywanie tego typu pokarmów nie jest dobra. Proces wędzenia wędlin pozostawia na toksyny w mięsie, które są szkodliwe. Z kolei produkty marynowane zawierają azotany, które zmieniają się N-nitrozyny powodujące raka. Ponadto produkty te zawieraja zazwyczaj kilka dodatkowych konserwantów do długiej przydatności do spożycia. Ogranicz zatem żywność wędzoną i marynowaną i wybieraj tą ze sprawdzonych tradycyjnych gospodarstw, unikaj żywności produkowanej na masową skalę! 4. Biała mąka W dzisiejszych czasach jest prawie wszędzie. Koiecznie wymień białą mąkę na pełnoziarnistą lub mąki bezglutenowe. 5. Tłuszcze utwardzone (uwodornione) / tłuszcze trans Należą do nich wszelkie margaryny (utwardzone oleje roślinne). Tłuszcze te są jak trucizna, zbyt dużo ich ilość prowadzi do uszkodzenia komórek. Tzw. “tłuszcze trans” zwiększają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, rak piersi i rak prostaty. Wymień je np. na olej kokosowy lub oliwę z oliwek. 6. Popcorn z mikrofali Problemem nie jest kukurydza, lecz “woreczki”, w które popcorn do przygotowania w mikrofali jest zapakowany. Woreczki do popcornu zawierają szkodliwą substancję chemiczną – kwas perfluorooctowy U osób, które miały ekspozycję na PFOA istnieje wieksze ryzyko zachorowań na raka nerek i pęcherza moczowego 7. Łosoś hodowlany Dzikie i hodowlone łososie to jak Niebo i Piekło. Unikaj jak ognia łososi hodowlanych to istna bomba antybiotykowo-hormonalna, pełną toksyn. Fermy lososi hodowanych przypominają najgorsze wydanie ferm kurzych. Łososie hodowlane są szczególnie niebezpieczne dla dzieci i kobiet w ciąży. 8. Chipsy International Journal of Cancer stwierdził, że spożywanie przekąsek typu chipsy może wywołać raka jajnika, prostaty, piersi oraz zwiększa ryzyko zachorowan na nowotwory przewodu pokarmowego. Ponadto wszyscy wiemy, że chipy mają mnóstwo kalorii, tłuszczów i soli, a to powoduje otyłość, nadciśnienie i wysoki poziom cholesterolu. txt. MariIw na podstawie:. organicandhealthy.org fot. organicandhealthy.org Podobne publikacje: Koniec chemioterapii – kolejne szokujące odkrycia Medyczne oszustwo – chemioterapia „dokarmia” raka Kurkuma + czarny pieprz = cudowny lek na raka Konopie leczą raka
Udrawiająca Moc Buraka
[…] Onkolodzy ostrzegają! TOP 8 rakotwórczych pokarmów […]