Zimą potrzebujemy czegoś co nas nasyci i rozgrzeje. Ostatnio wracam do staropolskich przepisów i robię ich własną wersję. Tym razem krupnik!
Potrzebne będą:
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 mały por ub 1/2 dużego
- nać selera
- pół szklanki pomarańczowej soczewicy
- pół szklanki kaszy wiejskiej, drobnej, jęczmiennej
- kilka suszonych grzybków
- oliwa z oliwek
- przyprawy: majeranek, jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziołowy, sól himalajska, cząber
- 2 ząbki czosnku
Gotujemy wywar z warzyw z przyprawami i oliwą z oliwek. W miseczkach moczymy osobno kaszę, soczewicę i grzybki (u mnie sowy).
Po ok. godzinie dodajemy przepłukaną kaszę i soczewicę. Dodajemy rozgnieciony czosnek i grzybki. Gotujemy jeszcze ok. godzinkę.
Smacznego!
txt/fot. MariMar