Komu znudzily się zupy dyniowe tu ciut urozmaicona wersja, która dopieści Wasze podniebienie:)
Składniki:
- 1/2 średniej dynii najlepiej hokaido
- 4 średnie marchewki
- wywar wegańskiego rosołu (marchew, por, seler, pietruszka+przyprawy)
- imbir/cynamon (opcjonalnie)
- mleko kokosowe
- sól himalajska
- zielona pietruszka
Dynię obieramy i kroimy w kostkę, marchewke obieramy i kroimy w talarki. Wrzucamy do garnka i “przykrywamy” wywarem rosołowym. Gotujemy na małym ogniu. Jeśli odparuje za dużo płynu, dolewamy rosołek w trakcie. Mozemy dodać ciut imbiru i cynamonu “na rozgrzewkę”.
Gdy warzywa zmiękną miksujemy blenderem dodając puszkę mleka kokosowego (ok. 300ml).
Mazię gotujemy jeszcze chwilkę, by smaki sie połączyły.
Jeśli jest za mdłe, mozna dodac kilka kropli cytryny.
Naewamy na miseczki i “przyozdabiamy” zieloną pietruszką (u mnie z zamrażarki).
Gotowe!
Smacznego!
txt/fot. Marija