Wzmacniamy odporność na zimowe dni! Dziś deserek, który wspomoże produkcję endorfin i wzmocni ciało Alternatywa dla kaszki manny na mleku.
Składniki:
- 2 woreczki kaszy jaglanej (czyli 200g)
- puszka mleka kokosowego
- kardamon, imbir, kurkuma, gałka muszkatołowa, szczypta soli himalajskiej
- odrobina miodu lub ksylitolu
- dżemik, najlepiej domowy, u nas malinowy
Kaszę wyjmujemy z woreczków, moczymy i dokładnie przepłukujemy. Umieszczamy w garnku, dodajemy odrobnę wody i puszkę mleka kokosowego oraz przypawy.
Gotujemy na małym ogniu aż kasza się rozgotuje. Gdy masa jest już dość gęsta mieszamy częściej i pinujemy, by się nie przypaliło.
Pod koniec gotowania możesz dodać odrobinę czegoś słodkiego, najlepiej miód lub ksylitol.
Jeśli masa robi się zbyt gęsta możemy dodać więcej wody i wymieszać.
Gdy mazia jest rozgotowana i ma kleikową konsystencję odstawiamy, by odrobinę ostygła.
Podajemy z ulubionym dżemikiem lub konfiturą!
Smacznego!
txt/fot. Marija