Przeziębienia dopadają nas nie tylko zimą. Także wiosenna zmienna pogoda może zaowocować kaszelkiem. Na szczęście z pomocą przychodzi syrop z cebuli!! Cudne lekarstwo z mego dzieciństwa w nowej ulepszonej formie:)
Przepis jest prosty i szybki:
4 czerwone cebule
3 ząbki czosnku i kilka łyżek miodu
Kroimy cebule i czosnek, układamy w słoiku przekładając miodem. Odkładamy w ciepłe miejsce np. nasłoneczniony parapet (zimą na kaloryfer) i czekamy aż wypuści sok.
Przechowywać w lodówce:)
Co istotne w tej modyfikacji. Cebula czerwona jest skuteczniejsza, lecz zarazem bardziej lekkostrawna, więc nadaje się też dla młodszych dzieci.
Z kolei cukier warto zastąpić miodem. Cukier paradoksalnie jest świetną pożywką dla bakterii, więc “psuje” robotę cebuli. Poza tym miód sam w sobie ma cudowne właściwości uzdrawiające (oczywiście ten od pszczelarza, a nie “z UE i poza UE”…).
Smacznego!
txt/fot. MariMar