Ciąg dalszy cyklu “legalnych”, zdrowych słodyczy. Tym razem na dodatek błyskawiczne i proste w wykonaniu. Z powodzeniem zaspokoją wilczy głód na słodkie i dostarczą nam wielu cennych składników odżywczych. Idealna alternatywa dla cukierków i czekoladek!
Składniki:
200g migdałów
100g rodzynek (niesiarkowane!)
70g orzechów laskowych
łyżka oleju kokosowego
Bakalie moczymy min. 15 minut. Następnie odlewamy wodę. Wrzucamy składniki do blendera (przystawka na orzechy), wraz z olejem kokosowym. Mielimy aż do uzyskania satysfakcjonującego rozdrobnienia.
Z powstałej masy kulamy słodkie kuleczki. Dla leniwych też jest rozwiązanie – można ułożyć masę w “baton” i jeść odkrawając po kawałku.
Można spożywać zaraz po ulepieniu (lub w trakcie;) ) albo schłodzić w lodówce by były bardziej spójne.
Nie zjedzone – przechowywać w lodówce. Przeważnie jednak znikają dość szybko
I jeszcze motywacyjne właściwości odżywcze:
Migdały: bogate źródło wapnia, magnezu, cynku oraz fosfor. Idealne dla zestresowanych, wzmacniają włosy, paznokcie, układ rozrodczy, kości, serce, mózg…
Orzechy laskowe: doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, magnezu, potasu, fosforu, witaminy E. Regulują metabolizm, obniżają “zły” cholesterol, poprawiają pamięć i koncentrację, poprawiają wygląd włosów, paznokci i… talii Idealne w profilaktyce antydepresyjnej, antyzawałowej i antynowotworowej.
Rodzynki: z powodzeniem zastępują energetyczne batony dla sportowców. Bogate w błonnik i cenne mikroelementy. Zawierają potas, który pomaga regulować ciśnienie krwi oraz resweratrol, przeciwutleniacz o działaniu antynowotworowym. Na dodatek są zdrowe dla naszych zębów! Ich składniki zwalczają bakterie przyczyniające się do ubytków w zębach i chorób dziąseł…
Olej kokosowy: jest dobry na wszystko! Ma działanie antybakteryjne, antywirusowe, antygrzybiczne. Niszczy również drobnoustroje otoczone warstwą lipidową tj. wirus HIV, wirus opryszczki, przeziębienia, cytomegalowirus, a także bakteria Helicobacter pylori. Zawiera kwas laurynowy (ok. połowa składu), który w tak ogromnej ilości naturalnie występuje tylko w kokosie i… w mleku matki! To właśnie on jest odpowiedzialny za budowanie odporności. Więcej o kokosie: http://www.planetazdrowie.pl
txt, fot. EcoZen
kosma
Pycha!