Nadeszły zimne chwile. Warto porozgrzewać się “od środka”. Z pomocą przychodzi cudowna kasza gryczana:) Dziś pomysł na kolorowy, zdrowy obiadek!
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 1 papryka
- 2 marchewki
- 4 daktyle
- olej kokosowy
- opcjonalnie wege rosołek
- kasza gryczana palona
- przyprawy: curry, pieprz ziołowy, bazylia, oregano, tymianek, szczypta papryczki chili, sól
Cukinie kroimy i dusimy na oleju kokosowym. Dodajemy pokrojoną czerwona paprykę i drobno pokrojone marchewki. Posypujemy przyprawami i dodajemy pokrojone daktylki. Możemy podlać wodą lub rosołkiem wegańskim (wywar z gotowanej włoszczyzny z zielem angielskim, liściem laurowym).
Gdy warzywa są lekko podgotowane dodajemy wcześniej namoczoną kaszę gryczaną.
Gdy potrzeba dodajemy więcej wody/wywaru.
Czekamy aż kasza zmięknie i wszystko ładnie się poddusi:)
Opcjonalnie można posypać słonecznikiem i dogryźć rukoli;)
Smacznego!
txt/fot. Marija