Zimowy sezon to sezon zup, a jako że wiosna w powietrzu warto zupkę doenergetyzować. Dziś pomysł na szybki kapuśniaczek, lekki i pyszny.
Składniki:
- 2 średnie marchewki
- 1 pietruszka
- ćwiartka selera
- ćwiartka pora
- 2 ziemniaki
- ok. 300-400g kiszonej kapusty (u mnie w wersji kapusta z dodatkiem marchewki)
- sól himalajska
- oliwa z oliwek
- opcjonalnie ocet balsamiczny
- opcjonalnie łyżeczka pasty paprykowej
- liść laurowy, ziele angielskie, kminek, kurkuma, pieprz ziołowy, majeranek
Marchewkę, seler, pietruszkę i pora gotujemy z dodatkiem przypraw. Po ok. 20 minutach dorzucamy ziemniaki. Po kolejnych 10 minutach solimy zupę
Gdy warzywa są już miękkie dodajemy kapustę, oliwę z oliwek “na oko” czyli tak 1-2 łyżki.
Dodałam też łyżeczkę pasty paprykowej, taki koncentrat – papryka+sól, dla podkreślenia koloru i dodania aromatu. Nie jest to jednak konieczne.
Do zupy też trafił ocet balsamiczny. Też “na oko” i zupełnie przypadkiem, gdyż stał tam, gdzie zazwyczaj oliwa Było go tak też 1-2 łyżki. Fajnie podkreślił smak zupy.
Troszkę to wszystko gotujemy i jemy
Smacznego!
p.s. Uwaga! pobudza jelita do wiosennego oczyszczenia
txt/fot. Marija