Kolejna wariacja z dynią. Tym razem dynia hokkaido połączyla się w miłosnym uścisku z cieciorką…. Efekt – niebo w gębie
Składniki:
- 1 mala dynia hokkaido lub 1/2 dużej
- słoik/puszka cieciorki lub ok. 1,5 szklanki ugotowanej
- 3 ząbki czosnku
- puszka mleka kokosowego
- oliwa z oliwek
- sos sojowy
- garam masala
- kmin rzymski
- papryka słodka
- sól himalajska
Dynię myjemy, usuwamy wnętrze. Kroimy w kawałki i gotujemy w garnku, w małej ilości wody. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy – garam masala, kmin rzymski, papryka i ciut soli. W razie potrzeby dodajemy wody w trakcie gotowania, tak, by dynia nie przywarła.
Gdy dynia jest miękka dodajemy odsącz0ną (lub wcześniej ugotowaną) cieciorkę i gotujemy chwilę razem.
Czekamy aż zupa trochę przestygnie, dodajemy mleko kokosowe i miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy oliwę z oliwek, sos sojowy do smaku i drobno pokrojony czosnek.
Mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 8 minut. W razie potrzeby solimy czy doprawiamy do smaku.
Można podawać z grzankami, makaronem, u nas wersja z czarnym ryżem…
Smacznego!
txt/fot. MariIw