Gdy chcemy zjeść tanio i zdrowo, warto sięgnąć do korzeni. Do zup, które mamusie gotowały, gdy półki w sklepach byly puste, a głowy pełne pomysłów. Dziś przepis na pyszną i tanią ogórkową w wersji wegańskiej
Potrzebne będą:
- 0,5 kg ogórków kiszonych (najlepiej własnych lub ze sprawdzonego źródła) + awaryjnie sok po ogórkach
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- ciut natki selera
- 2 ząbki czosnku
- trochę kminku
- pieprz
- sól himalajska
- ziele angielskie, liść laurowy
- ewent. inne przyprawy do smaku
- oliwa z oliwek
- odrobina mleka ryżowego lub innego roślinnego
- odrobina mąki może być pszenna lub bezglutenowa
- opcjonalnie można dodać koperek
Gotujemy wywar warzywny z przyprawami, odrobiną oliwy z oliwek oraz z utartymi na tarce o grubych “oczkach” ogórkami. Czas gotowania 1-2h.
Po tym czasie sprawdzamy smak. Jeśli zupa jest za mało kwaśna można dodać trochę soku pozostałego z ogórków.
W kubeczku mieszamy odrobinę mleka ryżowego z wodą i 2 łyżkami mąki, na kremową masę. Wlewamy powoli do zupy mieszając ją, by nie powstały “kluchy” (chyba, że chcesz, by takowe powstały ).
Gotujemy jeszcze kilka chwil. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.
I to na tyle. Spożywamy samą lub z makaronem, ryżem etc. Jest pyszna i ma dużo witaminy C
Polecam!
txt/fot. MariMar
Inne wegańskie PRZEPISY.