Kiszonki to cudowna “bomba witaminowa” idealna na zimę. Sezon ogórkowy trwa. Jak zakisić ogórki, by mieć zapas witamiy C na zimę?

Kiszenie ogórków jest banalnie proste. Gdy już to stało się domowym zwyczajem – zaczęłam się zastanawiać, dlaczego nie robiłam tego wcześniej:)
Co potrzebujemy, by zakisić ogórki?
Po pierwsze ogórki.
Najlepiej swoje lub z zaufanego źródła – czyli nie pryskane i świeżo zebrane (jeśli nie masz działkowców w rodzinie, warto zaprzyjaźnić się z kimś godnym zaufania na pobliskim ryneczku).
Po drugie “przyprawy”:
- czosnek (2 ząbki na litrowy słoik)
- chrzan – korzeń lub liść
- koper
- liście dębu i/lub liście wiśni i/lub liście czarnej porzeczki
- opcjonalnie ostre papryczki
- sól kamienna (NIE jodowana)
Kiszenie ogórków krok po kroku:
Ogórki myjemy. Układamy w umytych słoikach dodając czosnek, koper, chrzan i inne dodatki np. liście dębu. Jeśli lubisz zaprawy “z pazurem” warto dodać np. odrobinę świeżych papryczek chili.
W garnku zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej sól. 1 czubata łyżka soli na 1 litr. Ważne, by była to sól kamienna. Z solą jodowaną kiszonki się nie udają….
Czekamy aż woda ostygnie i wlewamy ją do słoików.
Słoiki zakręcamy i odstawiamy na 1 dzień w domu, w ciemne, spokojone miejsce, by “ruszyły”. Później przenosimy do piwnicy, by powoli się kisiły
Co zyskujesz kisząc ogórki?
Domowy smak nie do podrobienia
Sprawne jelita, super odporność i jasny umysł!
txt/fot. Marija
Zapasy na zimę: kiszona cukinia
[…] Tu szczegółowy przepis kiszenia w wydaniu ogórkowym: TUTAJ KISIMY OGÓRKI. […]