Mango nazywane owocem bogów, to cud natury. Zapobiega rozwojowi nowotworów, pomaga obniżyć insulinooporność, reguluje podwyższone ciśnienie krwi, jest bogatym źródłem m.in. witaminy C i potasu. Można je spotkać w marketach, lecz nie zawsze. Dziś upolowany mus mango, długo poszukiwany, bez dziwnych dodatków…
Mango gości w mojej kuchni przeważnie w postaci musu, do porannych owsianek lub w formie deseru, często w połączeniu z bananem.
Owoc mango nie zawsze jest dostępny, szukałam więc w formie “zaprawionej”. Przeważnie mango w puszkach było słodzone, cukrem lub syropem glukozowo-fruktozowym, konserwowane chemicznie.
I zupełnie przypadkiem trafiłam na niesłodzony mus mango z Filipin. Bardzo słodki sam w sobie. Zawiera 99.9% mango. Jedynym dodatkiem jest regulator kwasowości: kwas cytrynowy.
Mus / przecier mango smakuje cudnie zarówno sam, jak również jako uzupełnienie innych potraw.
Opakowanie pasty mango zawiera 500g musu, koszt to 13,80 PLN
Upolowane na Allegro u użytkownina nasushi_pl
txt/fot. MariIw
Źródło właściwości zdrowotnych mango: poradnikzdrowie.pl