Czekolada i zdrowie choć wydają się sprzeczne mogą wspaniale współgrać:) Kakao to doskonałe źródło żelaza, wapnia, potasu i magnezu, a także kwasu foliowego i witaminy K. Wystarczy poczytać etykiety i zafundować sobie zdrową przyjemność. Dziś czekolady wegańskie, odpowiednie dla osób z nietolerancją laktozy, bez białego cukru i niezdrowych słodzików.
W “zwykłych” sklepach trudno o zdrową czekoladę, jednak rynek dynamicznie się zmienia i otwiera. Póki co poszukiwaczy wartościowych słodyczy zapraszam do odwiedzenia tzw. sklepów ze zdrową żywnością czy to stacjonarnych czy internetowych. Wybór zdrowych produktów jest coraz większy… Choć są droższe niż normalne – warto zjeść mniej od czasu do czasu niż zapychać się chemicznymi słodyczami na co dzień…
Oto kilka firm, z których ofertą warto się zapoznać:
SuroVital “Cocoa”- polska firma wytwarzająca zdrowe słodycze. Czekolady produkowane z surowego ziarna kakaowca, dzięki czemu zachowują najwięcej wartości odżywczych. Wybór czekolad i przekąsek jest dość spory. Dziś wybrałam Czekoladę cappuccino z morwą (9,99zł) i Morwę białą w surowej czekoladzie (8,99zł) – obie słodzone cukrem z kwiatu palmy kokosowej. Warto też wspomnieć, że morwa biała ma działanie przeciwcukrzycowe, przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe, wyrównuje poziom cukru i cholesterolu.
Cavalier – czekolada belgijska. Fair trade, bez cukru, słodzona stewią, mocno kakaowa. Dziś baton z 85% kakao z owocami leśnymi (7,39zł).
Ichoc -firma niemiecka. Czekolady ze składników ekologicznych, wegańskie, słodzone surowym cukrem trzcinowym. Dziś wspomnienie z dzieciństwa – biała czekolada w zdrowszej wersji – na bazie mleka ryżowego, z orzechami laskowymi… (8,49zł) Choć minimalnie za słodka, pyszna!
Czekolady znajdziecie w sklepach ze zdrową żywnością, te kupilam na Allegro u sprzedawcy: www_marketbio_pl
txt/fot. MariMar
Więcej zdrowych słodyczy: