Nie wiem czy wiecie, ale kisić można prawie wszystko Ogórki się kończą, za to mamy wysyp cukinii. Właśnie pakuję je w słoiczki…
Cukinia jest bardzo wdzięcznym warzywem. Jak już rośnie to obficie. Na przełomie lata i jesieni staje się głównym pożywieniem mojej rodziny
Była już cukinia w leczo, cukinia z ryżem, cukinia z warzywami z piekarnika, zupa z cukinii, cukinia z grilla….
Jednak codziennie wyrastają nowe… Warto więc jakoś przechować je na zimę.
Przypomniałam sobie o opcji kiszenia….
Jak ukisić cukinię?
Tak samo jak ogórki:) Tylko trzeba ją zmieścić do słoika…
Pokroiłam moje cukinie w “słupki”, wpakowałam do słoików. Dodałam chrzanu, kopru, czosnku i do niektórych sloiczków ostrej papryczki:)
Tu szczegółowy przepis kiszenia w wydaniu ogórkowym: TUTAJ KISIMY OGÓRKI.
Zapraszam do eksperymentowania
txt/fot. MarijaFlow
PODOBAŁ CI SIĘ TEKST? CHCESZ WSPOMÓC PORTAL?
ZAPRASZAM DO WSPARCIA
Możesz wykonać przelew darowizny: