Często spotykam się z opinią, że wegetarianizm / weganizm to zabawa dla bogaczy. Oczywiście tak nie jest, wystarczy ruszyć głową i ruszyć “cztery litery” na przemyślane zakupy. Kolejne częste pytanie to: gdzie ty to kupujesz? Stąd pomysł na cykl “zakupowy”. No więc co ciekawego w Lidlu.
Tydzień hiszpański to raj dla MIŁOŚNIKÓW OLIWEK. A oliwki to bogate źródło potasu! Moim faworytem jest pasta z czarnych oliwek oraz całe oliwki czarne i zielone nadziewane.
Kolejną atrakcją jest CIECIORKA. Wiadomo, że można samemu ugotować, ale nie zawsze jest czas, by ją moczyć itd. Ta hiszpańska jest genialna, idealna na szybki obiad. Polecam podgrzać na patelni z oliwą z oliwek i słodką papryką w proszku:)
Innym pomysłem na “szybki obiad” jest hiszpańska zupa-krem GAZPACHO na bazie pomidorów i innych warzyw. Idealna nawet prosto z kartonika:) Oczywiście bez chemii.
Wartym uwagi jest też ryż do zrobienia PAELLI. Jest to hiszpańskie danie z ryżu z warzywami (może w końcu uda mi się zamieścić przepis;)). Ryż jest okrągły i przepyszny, no i w promocji lidlowej tańszy niż zazwyczaj.
A na deser coś dla wegetarian i osób z nietolerancją mleka krowiego- dobrej jakości tradycyjny ser kozi. Idealny do sałatek, na kanapki oraz jako dodatek do dań obiadowych:)
txt/fot. MariMar