Wracam do mojej “rubryczki” zdrowe ciekawostki z “sieciówek”. Dziś pasty Helcom oraz Kimchi z Biedronki.
Zawsze poluję na ciekawe pasty warzywne, gdyż nie zawsze jest czas i zapał do zrobienia własnej. Ostatnio w Biedronce upolowałam dwie nowe pasty: Pasta bakłażanowa z suszonymi pomidorami i Pasta szpinakowa z bakłażanem firmy Helkom.
Mają przyzwoity skład, bez cukru i konserwantów, przyjemną kremową konsystencję (nie za suchą, jak w przypadku innych past) i wyrazisty smak. Zarówno suszone pomidory, jak i szpinak dodają “smaczku”, a bakłażan zapewnia kremową konsystencję.
Nie wiem czy to “jednorazowy rzut” czy pasty zadomowią się na dobre. Ja chętnie do nich wrócę.
Cena słoiczka to 3,99zł
Kimchi – nasłuchałam się o kimchi, miałam przygotować… Ale się nie zabrałam. No i trafiłam na wyprzedaż po 1,99zł za słoiczek…
Generalnie danie mi smakowało. Ma przyjemnie kwaśno-ostry smak, więc jeśli w takich gustujecie, powinniście być zadowoleni.
Jedyny “mankament”, to to, że smakuje to bardziej jak kapusta kiszona na ostro, niż jak kimchi.
Niestety zabrakło tu podstawowego składnika jakim jest papryka gochugaru. Zastąpiono ją papryką i chili, a to niestety nie to samo… Chyba “prawdziwe” kimchi będę musiała w końcu przyrządzić sama
Ale myślę, że i tak warto spróbować.
txt/fot. MariIw