Właśnie pojawił się rabarbar, warto skorzystać z tej magicznej rośliny, by dostarczyć sobie odrobiny przyjemności Proponujemy Wam ciasto z rabarbarem bez jaj i bez cukru, szybkie i łatwe w wykonaniu!

Składniki (ilość na standardowa okrągłą blachę ok. 27cm):
1 szklanka mąki Wrocławskiej
1/2 szklanki mąki żytniej typ 720
1/2 szklanki mąki żytniej razowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 garść zmielonego siemienia lnianego (zastępuje jajka)
szczypta kurkumy i kardamonu (wiążą gluten, dzięki nim ciasto będzie bardziej lekkostrawne i aromatyczne)
3/4 szklanki ksylitolu (cukier brzozowy) lub innej naturalnej słodyczy ( w wypadku użycia miodu należy dać trochę więcej mąki gdyż miód rozrzedza ciasto)
1/2 szklanki oleju (ja dałam z pestek winogron, gdyż jest dość neutralny, może być inny)
1 szklanka mleka kokosowego (bez konserwantów) lub innego mleka roślinnego
+ 3-4 łodygi rabarbaru w zależności od grubości
Mieszamy składniki suche, następnie dodajemy mokre. Dobrze mieszamy i wykładamy na blachę. Pokrojony obrany rabarbar (kawałki ok. 1-2cm), wciskamy w ciasto.
Pieczemy ok. 40 minut w 200 stopni w standardowym trybie (można też 25 minut góra/dół i potem ok. 10 minut na termoobiegu).
Smacznego!
txt. EcoZen
inspiracja: http://kuchniawege.blogspot.com/ (przepis zmodyfikowany wlg własnych potrzeb )