Niektórzy mogą uznać, że twarożek to za mocne słowo… Może pasta nerkowcowo-czosnkowa na chleb? W każdym razie jest wegańska, idealna też dla osób z nietolerancją laktozy, które mają ochotę na coś zdrowego seropodobnego…

Składniki:
200g nerkowców
4 ząbki czosnku
1/2 soku z połowy cytryny
odrobina octu balsamicznego
łyżka oliwy z oliwek
2 łyżeczki oleju kokosowego
2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
woda
sól, pieprz, pieprz ziołowy i co tam jeszcze lubicie
Nerkowce moczymy min. kilka godzin. Odcedzamy i umieszczamy w blenderze (przystawka do orzechów). Dodajemy odrobinę wody, sok z cytryny (pół cytryny okazało się zbyt dużo, stąd w przepisie mniej), miksujemy, doprawiamy, miksujemy, doprawiamy i tak do uzyskania satysfakcjonującego efektu. Jeśli masa jest zbyt gęsta możemy dodać więcej wody.
Pasta bardziej rozcieńczona może imitować wegański majonez lub sos czosnkowy. Bawcie się zatem konsystencją i przyprawami. Smacznego!
txt/fot. MariMar