Czasem rodzina potrafi miło zaskoczyć. I tak zdarzyło sie tym razem. Pyszna, aromatyczna zupa śliwkowa. Prosty przepis. Zupa wegańska. Zachęcam do przetestowania.
Składniki:
- 1kg śliwek węgierek
- 3 goździki
- szczypta cynamonu
- opcjonalnie mleko roślinne np. kokosowe
Śliwki myjemy, otwieramy i wyjmujemy pestki. Wrzucamy do garnka, dodajemy przyprawy. Dodajemy niewiele wody, tak by przykryła owoce.
Gotujemy do miękkości aż się rozpadną.
Masę śliwkową miksujemy blenderem.
U nas śliwki były bardzo słodkie, jeśli jednak traficie na kwaśne można odrobinę posłodzić miodem lub syropem z agawy.
Do zupy można dodać mleczko kokosowe lub inne, dla mnie idealna była bez dodatków.
Można podawać z makaronem lub kluskami:)
txt/fot. MariMar