Najlepsza zupa grzybowa jaką w życiu jadłam I to własnej roboty, więc dzielę się przepisem! Najlepiej smakuje ze świeżych grzybów, jednak jeśli nic nie upolowaliście można użyć mrożonych lub ewentalnie suszonych. Oto przepis.
Składniki:
- ok. 1-2 litry obranych grzybów leśnych (u mnie mix. maślaki+koźlarze+podgrzybki), w praktyce 1 średni koszyk
- 1 marchewka
- 2 pietruszki
- pół pora
- 2 i pół cebuli
- liść laurowy
- ziele angielskie
- oliwa z oliwek
- olej kokosowy
- sos sojowy
- sól/pieprz, ewent. pieprz ziołowy
- szczypta kurkumy
Grzyby oczyszczamy, z maślaków ściągamy skórkę jeśli się da, kroimy na mniejsze kawałki. Płuczemy. Zalewamy wodą i gotujemy kika minut. Przelewamy przez sitko.
W międzyczasie przygotowujemy bulion warzywny. Do gara wrzucamy marchewkę, pietruszki, pół pora (liście), pół cebuli, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy wywar warzywny. Pod koniec gotowania solimy.
Gdy grzyby ostygną. Kroimy drobno 2 cebule dusimy na oleju kokosowym lekko soląc. Gdy cebulka się zarumieni dorzucamy grzyby i lekko podrumieniamy.
Odcedzamy nasz bulion i zostawiamy płyn w garnku.
Nasze podduszone grzyby z cebulką (po ostygnięciu) miksujemy blenderem. Możemy dodać opcjonalnie po 1 pietruszce i marchewce z wywaru, i razem zmiksować.
Zmiksowaną masę dodajemy do bulionu, mieszamy, gotujemy i doprawiamy: oliwa z oliwek, ciut sosu sojowego, trochę pieprzu lub pieprzu ziołowego, szczypta kurkumy dla zdrowia, i co jeszcze lubicie do smaku.
Można podawać z ulubionym makaronem
Smacznego!
txt/fot. MariIw
Wegańskie święta? - subiektywna lista najlepszych przepisów - V MAG
[…] grzybowa: https://eco-zen.pl/weganska-zupa-grzybowa-jak-marzenie/ […]