“Zwykłe” dania nie muszą być nudne. Dziś zielona fasolka szparagowa w nowej odsłonie… Czas przygotowania 5-10 minut:)
Składniki:
- zielona fasolka szparagowa (mrożona 1 opakowanie)
- sól himalajska
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- posypka drożdżowa (płatki drożdżowe)
Czosnek rozgniatamy i kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę, solimy i podprażamy do uzyskania złotej barwy. Wrzucamy fasolkę (wstępnie rozmrożoną – kilka godz. po wyjęciu z zamrażarki lub po pół godz. na kaloryferze), mieszamy i podgrzewamy do uzyskania ciepłej “jadalnej” temperatury. Fasolki nie “spalamy” ani nie gotujemy, ma być ogrzana tak by pozostała “al dente”;) Na podgrzaną fasolkę wsypujemy 2-3 łyżki płatków drożdżowych. Mieszamy i gasimy ogień pod patelnią i przykrywamy ją na chwilę pokrywką tak, by płatki ogrzały się i stworzyły serowy sos….
Płatki drożdżowe są świetnym zastępnikiem dla osób uzależnionych od sera. W tej wersji zyskują smak: coś pomiędzy parmezanem, serkiem topionym a rozpuszczonym serem żółtym. Ponadto płatki są bogatym źródłem witamin z grupy B w tym ponoć B12) Zawdzięczam im mocne włosy i zdrowe paznokcie! Czyli łączymy przyjemne z pożytecznym
Fasolka może stanowić dodatek do obiadu lub kolacji lub samodzielną przekąskę:)
Smacznego!
txt/fot. MariMar