Jarmuż to tradycyjne polskie warzywo, niezwykle popularne w średniowieczu. Długo pozostawał świeży. Jest odporny na przymrozki, można go wykopywać nawet spod śniegu. Jarmuż wraca do łask dzięki wege diecie. Dziś w wersji szybkiej chipsowej:)
Jarmuż jest niezwykle zdrowy. Zapobiega powstawaniu nowotworów oraz chorób serca. Jest źródłem witamin C, A, K, B6, a także kwasu foliowego, żelaza, magnezu, wapnia, fosforu i potasu.
Często używam go na świeżo do zielonych koktajli.
Dziś w wersji szybkich chipsów
Potrzebne będą:
- paczka jarmużu
- sól himalajska
- opcjonalnie pieprz
- piekarnik:)
Jarmuż moczymy i odkładamy na sitko do odcieknięcia. Drzemy na drobne kawałeczki i układamy na papierze do pieczenia na blaszce.
Pieczemy ok. 3 minut na 180 stopni, najlepiej na trybie “termoobieg”. Zdejmujemy chrupiace liście, niedorobione dopiekamy i nakładamy nową porcję.
Jarmuż bywa figlarny, trzeba uważać, by go nie spalić!
Podpieczony jarmuż wkładamy do miski i lekko solimy (można też dodać ciut pieprzu jak ktoś woli wersję ostrzejszą).
Smacznego!
txt/fot. Marija
info witaminowe za: http://www.poradnikzdrowie.pl