Co zrobić gdy wafle ryżowe ulegly rozpadowi i nikt nie chce ich jeść? Przerobić je na super pyszne ciasteczka! Przepis banalny, efekt spektakularny.
Inspiracją do ciastek ryżowych-czekoladowych były wafle czekoladowe-sklepowe. Jako, że sklepowe zawieraja przeważnie cukier i/lub syrop glukozowo-fruktozowy, nabiał i wiele składników “ekstra” typu czarna lista, postanowiłam zrobić wersje własną (tym bardziej, że wafle połamały się w torbie:)*).
Składniki:
- wafle ryżowe
- polewa: kakao, olej kokosowy, miód (wege)/syrop z agawy(wega)
Wafle rozkładamy na talerzu. Przygotowujemy polewę. W garnku rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy kakao i dosładzamy miodem, syropem z agawy lub innym słodkim byle nie cukrem:) Smarujemy wafle i gotowe!
Można schłodzić w lodowce, ale przeważnie za szybko znikają:)
txt/fot. MariMar
*dla ciekawskich stałych czytelników (wiesz, że o Tobie myślę;)): NIE - wafle nie były brudne, znajdowały się w siatce bawełnianej, ekologicznej, czystej i w niej zostały pokruszone, a następnie poddane recyklingowi:P