Może komuś się przyda na Sylwestra lub przy innej okazji. Właśnie miałam piec ciasto, ale mi się nie chciało i na szczęście przypomniałam sobie stary przepis na ciastka owsiane. Udostępniam czym prędzej – może wypróbujecie:)
Składniki suche:
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka otrębów (lub otrębów+orzechów)
1 szklanka bakalii (rodzynki, kokos, mak, co lubisz)
1 szklanka mąki dowolnej (u mnie orkisz)
Składniki mokre:
1 szklanka oleju (olej z pestek winogron)
1 szklanka soku najlepiej naturalny ( u mnie jabłkowy tłoczony)
1 jajko od wesołej kury ( w wersji wegańskiej można zastąpić – TU CZYM)
Mieszamy składniki suche w jednej misce. W drugiej mokre. mokre wlewamy do suchych i mieszamy.
Nakładamy łyżką na blachę. Pieczemy ok 15 minut w temp. 150-180 stopni (zależy od piekarnika).
txt/fot. MariMar