Jeżyny jeszcze możemy znaleźć w lesie. To prawdziwa bomba witaminowa A placek? Jak mawiają znawcy: “To najlepsze ciasto jakie w życiu jadłem!”.
Składniki:
1,5 szklanki jeżyn
4 szklanki mąki orkiszowej (+ 2 łyżki na kruszonkę)
2/3 szklanki miodu lub brązowego cukru (+ 2 łyżki na kruszonkę)
łyżeczka eko proszku do pieczenia
2/3 szklanki oleju z pestek winogron (+ 2 łyżki na kruszonkę)
2/3 szklanki wody lub mleka roślinnego
Składniki na ciasto (oprócz jeżyn) mieszamy razem i wyrabiamy ok. 10 minut (wygodniej mikserem:) ). Wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Na to jeżynki. W małej miseczkę mieszamy składniki na kruszonkę i “kruszymy” na ciasto.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy ok. godziny (radzę sprawdzać już po 40 minutach gdyż tempo zależy od wydajności piekarnika).
Z niezrozumiałych przyczyn ciasto wyszło lekko zakalcowe, ale przez to jeszcze pyszniejsze;) Myślę, że byłoby bardziej puszyste z mlekiem roślinnym (ja akurat nie miałam i było z wodą).
Przepis jest modyfikacją przepisu z: http://vegelicious.net/
O wartościach odżywczych jeżyn przeczytacie: Dlaczego warto jeść jeżyny?
txt/fot. MariMar