Surówka z marchewki to klasyk. Każdy ją pewnie robił, a przynajmniej jadł. I każdy ma swoją wersję. Dziś moja wersja – szybka, wzmacniająca, wiosenna. Idealna jako dodatek do obiadu lub lekki deser.
Potrzebne będą (porcja na 3-4 osoby):
- 2 duże marchewki
- 2 duże jabłka
- olej lniany
- 1/2 cytryny
Marchewkę i jabłko obieramy i ucieramy na tarce. Polewamy 1-2 łyżkami oleju lnianego i dodajemy soku z 1/2 cytryny. Całość mieszamy i czekamy 2-3 minuty aż się “przegryzie” i gotowe.
Taka lekka surówka to super doładowanie witaminowe, z beta-karotenem łącznie, sok z cytryny dodatkowo wzmocni witaminą C, a olej lniany dorzuci kwasy omega
Smacznego!
txt/fot. MariIw