Po raz kolejny potrzeba okazała się matką wynalazków… Brakowało pomysłu na obiad, a w lodówce znajdowały się buraczki z wczorajszego barszczu. Żal wyrzucić, jak przetworzyć? I narodził się pomysł klopsów buraczano-jaglanych. I do tego różowych!
Potrzebne Ci będą:
- 3-4 średnie ugotowane buraki
- 100g kaszy jaglanej
- 2 jajka lub w wersji wegańskiej siemię lniane Jak zastąpić JAJA Tutaj)
- sól, pieprz, majeranek
- tarta bułka lub mąka do obtoczenia
- olej do smażenia
Buraki ucieramy na tarce z dużymi oczkami.
Kaszę jaglaną gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy. Mieszamy z burakami. Dodajemy soli pieprzu, majeranku. Mieszamy. Wbiajmy 2 jajka (lub w wersji wegańskiej inny “zagęszczacz”). Mieszamy.
Na płaski talerz wysypujemy tartą bułkę lub mąkę. Nabieramy dużą łyżkę masę, obtaczamy i układamy na patelni. Smażyć obustronnie do zarumienienia.
Zjadać cieplutkie!
Smacznego!
txt/fot. Marija