Dziś kolejna wersja surowego ciasta – ciasto raw, bez pieczenia, mega zdrowe i łatwe w wykonaniu:) Bez cukru, bez glutenu, bez laktozy, wegańskie.
Potrzebne będą:
- 2 garście słonecznika
- 1 garść pestek dyni
- 2 garście daktyli
- 1 garść suszonych moreli
- 1 garść nerkowców
- 4 banany
- 2 nektarynki
- małe opakowanie jagód
- kakao
- dobry blender
- foremka do ciasta (opcjonalnie papier do wyłożenia foremki)
- miejsce w lodówce lub zamrażarce
Bakalie moczymy kilka godzin (najlepiej zostawić na noc), w oddzielnych miseczkach (słonecznik z dynią może być razem).
Odsączamy bakalie.
1 warstwa:
Miksujemy daktyle ze słonecznikiem i daktylami na w miarę gładką masę.
Ukladamy na dno foremki do ciasta.
2 warstwa:
Nerkowce miksujemy z morelami i 1 bananem. Rozsmarowujemy na warstwie pierwszej.
3 warstwa:
Banany miksujemy z 3 łyżkami kakao. Wychodzi pyszna czekoladowa masa. Staramy się nie zjeść jej, lecz nakładamy na ciasto
4 warstwa:
Na polewę układamy pokrojone i odsączone lekko nektarynki i jagody (lub inne owoce, które masz aktualnie dostępne).
Wkładamy na kilka godzin do lodówki lub jeśli nam się spieszy na 1-2h do zamrażarki, by ciasto trochę się zcaliło.
Smacznego!
txt/fot.
MariIw