Bataty od taty! Mój tata wpadł na genialny pomysł przyrządzenia słodkich ziemniaków… Bulwy batatów to istny cud, o niebo zdrowsze od naszych ziemniaczków. Zawierają m.in.: witaminy z grupy B (zwłaszcza witaminę B6), witaminę C, kwas foliowy i witaminę E, wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarkę, chlor, żelazo, jod oraz niewielkie ilości manganu, miedzi, molibdenu i selenu… A więc, jak je super przyrządzić?
Bataty obieramy ze skórki i gotujemy w wodzie aż będą “al dente”. Odlewamy wodę, czekamy chwilę aż ostygną i kroimy w cienkie plasterki (krążki). Pokrojone bataty układamy na patelni na rozgrzanym oleju (oliwa z oliwek) i lekko podrumieniamy.
Słodkie ziemniaki w tej formie świetnie nadają się jako “samodzielna” kolacja czy też uzupełnienie obiadu. Dobrze komponują się również ze szpinakiem…
Smacznego!
Gdzie kupić bataty?
Słodkie ziemniaki stały się dość popularne. Można je kupić w większych marketach tj. Lidl czy Biedronka. Koszt to ok. 7,99zl/kg.
Właściwości odżywcze za: http://www.poradnikzdrowie.pl
txt/fot. MariMar
Eryk
Śmieć mi się chce ,czytając ten pierwszy komentarz
Plantago
Niestety bataty w Polsce nie rosną, a ich transport z cieplejszych stref to sporo zużytych paliw kopalnych i uwolnionego dwutlenku węgla.
Eco Zen
Te które kupowałam były z Francji, a to mniej “paliw” niż przy winogronach z Włoch