…czyli pyszności na obiad, deser lub kolację:) Placki bez jaj, powidła bez cukru, smak niebiański….
Składniki:
PLACKI:
1/2 szkl. mąki kukurydzianej
1/2 szkl. mąki orkiszowej
szczypta czarnej soli tzw. “jajecznej” lub innej
olej kokosowy (do smażenia)
łyżeczka cynamonu
woda (tak by masa miała gęstość jogurtu)
POWIDŁA:
1/2 szkl. suszonych śliwek
1/4 szkl. suszonych daktyli
Owoce na powidła moczymy kilka godzin, najlepiej zalać na noc lub po śniadaniu jeśli danie ma być na obiad lub deser. Gdy wystarczająco zmiękną – odlewamy wodę i miksujemy blenderem na gładką masę.
Ciasto na placki również możemy wymieszać blenderem – do mąki dodajemy trochę wody i dodajemy stopniowo do uzyskania optymalnej gęstości. Dodajemy sól i cynamon i miksujemy jeszcze chwilę.
Placki nakładam chochlą na rozgrzany olej kokosowy i smażę do przyrumienienia.
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe podane z powidłami:)
txt/fot. MariMar
Wege Lidl – dziś nori, nowe mleko migdałowo-ryżowe…
[…] Przeglądając lidlowe półki można trafić także na przecenę włoskiej mąki kukurydzianej (ok. 1,20zł), idealnej na różnego rodzaju wegańskie placki. […]