Ostatni dzwonek na pędy sosny! W zacienionych miejscach możecie jeszcze znaleźć pędy mniej rozwinięte nadające sie do przetworów. A na zimę syrop idealny!
Syrop z pędów sosny to idealne lekarstwo na wszelkie przeziębienia, kaszelki, katarki i inne zimowe dolegliwości. Można pić samodzielnie lub jako dodatek do herbaty.
Zbieramy pędy o długości max. 10-12cm.
W wersji syropkowej – zalewamy wodą, by odmoczyć robaczki. Następnie znów zalewamy wodą, gotujemy i pozostawiamy do zaparzenia na kilkanaście godzin. Nastepnie odcedzamy, dodajemy miodu lub brązowego cukru i znów gotujemy. Przelewamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy.
W wersji dla dorosłych – przepłukane pędy wkładamy do dużego słoja, przesypujemy brązowym cukrem lub miodem i ustawiamy na słonecznym parapecie/balkonie/tarasie na kilka tygodni. Następnie odcedzamy, dodajemy alkoholu (wódka/spirytus) i zostawiamy do zimy
txt/fot. Marija
Patrz też:
Syrop sosnowy – wersja 2
Syrop z pędów sosny