7 Komentarzy

    • elżbieta

      Ja robie tak :
      namaczam łubin aż całkowicie spęcznieje (wodę zmieniam kilka razy)
      potem do słoika 1 l sypie 3/4 łubinu +3zb. czosnku+kilka ziaren pieprzu i zalewam wodą z sola (czub. łyżka soli na 1 l wody ) i codziennie mieszam jak jest wystarczająco kwaśny
      zajadamy zamiast fistaszków czy innych chpsów

  1. Julia

    Chciałam zapytać, czy łubin jadalny to jest to samo co łubin – kwiat ogrodowy, który np. rośnie sobie dziko na działkach? Moge iśc I go sobie nazrywać czy ten do jedzenia to jest jakaś inna odmiana?

    • Julia

      Na wikipedii jest napisane, że łubin wąskolistny jest rośliną trującą, ale że teraz hoduje się sporo róznych odmian, które trujące nie sa. Może warto takie rzeczy zaznaczać w artykule, bo niebezpieczeństwo jest, że ktoś przeczyta, pójdzie na działkę, narwie łubinu i się otruje….

      • Eco Zen

        To nie jest to samo co łubin ogrodowy, jest to inna odmiana. Łubin wąskolistny to strączkowa odmiana łubinu i jest jadalna.
        Na wikipedii zdarzają się niestety nieścisłości…
        Łubin wąskolistny jest jeszcze mało popularny w Polsce….

        Z pewnością nie należy jeść łubinu ogrodowego, a wąskolistny warto kupować od certyfikowanych rolników :) lub wysiać ze sprawdzonych nasion…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *