Zniknęło szybciej niż zostało stworzone… Wyszło doskonale!!! Jest to kompilacja kilku klasycznych przepisów zmodyfikowanych tak, by ciasto było wegańskie, bez cukru i proszku do pieczenia. Dodatkowo, jako, że późno było i nie chciało mi się łupać, orzechy włoskie, występujące w klasycznych wersjach zastąpiłam wiórkami kokosowymi. Poza tym jest szybkie i łatwe w wykonaniu! Zapraszam

Porcja na klasyczną okrągła formę ok. 27cm
Składniki:
1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej)
1/2 szklanki mąki żytniej chlebowej (typ 720)
1/2 szklanki mąki pszennej razowej
1 szklanka wiórków kokosowych
ok. 2 szklanek utartej marchewki czyli 5 średnich marchewek
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta świeżo utartej gałki muszkatołowej
1/2 szklanki oleju z pestek winogron
1,5 łyżki octu balsamicznego
1/2 szklanki domowej konfitury z jarzębiny (lub innej konfitury naturalnie słodzonej)
1/2 szklanki ksylitolu
1/2 szklanki mleka kokosowego
spora garść rodzynek (niesiarkowanych)
2 łyżki sezamu
Wszystkie składniki suche, łącznie z przyprawami i sodą mieszamy. Dodajemy składniki płynne, mieszamy i następnie zagniatamy (ciasto jest dość ścisłe, wygodniej wyrobić ręcznie).
Nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut (zależy od piekarnika).
Smacznego!
Ciasto marchewkowe wege pyszne
[…] modyfikację mojego poprzedniego ciasta marchewkowego. Trochę z braku części składników, a poza tym tamto wydało mi się dziś przekombinowane:) […]
mniaaam, baaardzo mniaaam!
Zdrowe i pyszne!