Ciasto eksperymentalne, choć wygląda jak krowi placek, znika zaraz po pojawieniu się na stole. Jako że kakao akurat się skończyło mamy karob. Tradycyjnie bez cukru, bez jaj i innego nabiału. Glutenowi pszenicznemu mówimy NIE! stąd eksperyment żytnio – gryczany, nadzwyczaj udany
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki żytniej chlebowej typ 720
0,5, szkl. mąki żytniej razowej typ 1850
0,5 szklanki mąki gryczanej
4 łyżki karobu w proszku (może być tradycyjnie kakao)
200ml oleju z pestek winogron (lub innego w miarę neutralnego w smaku)
200ml konfitury śliwkowej (lub czegoś w tym stylu)
0,5 szklanki ksylitolu (cukier brzozowy)
0,5 szklanki herbaty owocowej
1 łyżka octu balsamicznego
szczypta soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 czubata łyżka siemienia lnianego
imbir, kardamon
po 1/4 lyżeczki
szczypta przyprawy do kawy i kurkumy
Wszystko razem mieszamy. Ciasto ma być gęste, ale możliwe do wyrobienia. Jeśli jest za geste dodać ciut więcej herbaty.
Piec około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni (zależy od piekarnika).
Na zakończenie warto polać POLEWĄ:
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżeczki karobu
łyżka miodu
Rozpuścić w rondelku, nie doprowadzając do zagotowania. Nanieść na ciasto.
UWAGA! Ciasto często znika zanim polewa zdąży zastygnąć
Smacznego!
txt. Przekorna Mama
fot. OnlyDżadżaCanHelpUs
Mąka gryczana od Harfy Traw
Eco Zen
o…. jak wypróbujesz podaj przepis na krem
Yassmina
Dzięki za fantastyczny przepis! Ciasto wyszło bardzo smaczne, choć rodzinka zażyczyła sobie bez polewy – następnym razem może zdążę zrobić pełną wersję Mam pomysł, żeby wykorzystać je jako czekoladowy biszkopt i przełożyć kremem waniliowym z kaszy jaglanej – dam znać jak wyszło…. Pozdrawiam