Lubię mieć zapas “swoich” pomidorów na zimę. Kiedyś bawiłam się w sparzanie i zdejmowanie skórek. Krojenie na kawałeczki… Zajmowało to jednak baaardzo dużo czasu. Na szczęście wpadliśmy na błyskawiczny sposób obróbki pomidorów
Pomidorki tak jak i inne warzywa, i owoce na zaprawy warto mieć ze sprawdzonego źródła. Gdy zainwestujemy trochę czasu zyskamy Moc Witamin w zimowe dni
Jak zaprawić je szybko i skutecznie?
Pomidory myjemy. Wycinamy szypułki i elementy uszkodzone.
Pomidorki wkładamy do blendera. Robimy bzittttt! I pulpę przelewamy do garnka
Postępujemy podobnie z kolejnymi porcjami.
Pomidorową masę w garnku solimy, najepiej solą kamienną (nie jodowaną).
Zagotowujemy i przelewamy do wcześniej wyparzonych słoików lub butelek.
Następnie pasteryzujemy w garnku ok. 20 minut.
Podpisujemy i zanosimy do piwnicy
Do czego przydadzą się zaprawione pomidory?
Na zupę pomidorową, sosy i różne różniste dania obiadowe. I oczywiście do samodzielnego wypicia
txt/fot. Marija