Dziś po dłuższej przerwie na mym stole znów zagościło guacamole… Co to takiego? Pyszna pasta z awocado! Na kanapki lub jako dodatek do ryżu czy innych dań. Zielone, pełne Mocy!

Najważniejszym i podstawowym składnikiem guacamole jest awocado.
Najlepiej upolować dojrzałe awocado, lekko miękkie. Niestety nie jest to takie łatwe.
Moje awocado było twarde i dochodziło do siebie w domu.
Jak to kiedyś przeczytałam na pewnym blogu dojrzewanie awocado wygląda tak: niedojrzałe, niedojrzałe, nadal niedojrzałe… już przejrzałe…
Na 3 zakupione awokado jedno bylo idealne, drugie do wyrzucenia (czarnawe i gorzkie, choć nadal twardawe), trzecie w połowie ok, połowa do wyrzucenia.
Tak więc proporcje będą na 1,5 awocado;)
Składniki:
- 1,5 awocado
- 2 ząbki czosnku
- pieprz ziołowy
- sok z cytryny (1/2 dużej lub jedna mała)
- sól
- ciut oliwy z oliwek
Awokado obieramy i wrzucamy do miseczki, dodajemy czosnek, sok z cytryny, przyprawy i ciut oliwy. Miksujemy blenderem i gotowe!
Dziś było z kanapkami z dodatkiem szczypiorku. I w wersji z pomidorem i szczypiorkiem:)
Smacznego!
txt/fot. Marija