To super danie uratuje Cię w upalne dni. Jest sycąca, zdrowa i nie wymaga gotowania – hiszpańska zupa typu “chłodnik” Dziś szybki przepis na GAZPACHO.

Generalnie bazą chłodnika są pomidory, “dodatki” są uzupełnieniem i dopełnieniem smaku. Jeśli czegoś nie masz możesz pominąć jakiś składnik lub zastąpić innym, na który masz ochotę.
Potrzebne będą:
- blender (najlepiej dzbankowy)
- 8 sztuk średnich pomidorów
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 średni ogoreczek
- 1/2 papryki (dziś nie miałam i też było pyszne)
- sól himalajska (większa szczypta lub więcej wg uznania)
- oliwa z oliwek (troszkę)
- ocet winny (troszkę)
- sok z cytryny (opcjonalnie)
Całość blendujemy, próbujemy, możemy dosolić lub dokwasić jeśli zachodzi potrzeba.
Można spożywać od razu lub schłodzić.
Smacznego!
txt/fot. Marija