Zimna zima kusi obżarstwem. Bakalie to zdrowa alternatywa dla ciach i kremów. Dziś proponuję Wam kolejne ciasto w wersji “raw” czyli surowej. Szybkie do przygotowania, smaczne i sycące, dobre również dla maluchów, no i bezglutenowe, i bez cukru!

Składniki:
Na spód:
garść orzechów laskowych
1,5 garści orzechów włoskich
ok. 6 daktyli
Na górę:
1,5 garści migdałów
garść fig
1,5 banana
Wszystkie bakalie należy zamoczyć w miseczkach z wodą min. 2-3 godziny, najlepiej przez noc. Następnie je odcedzamy.
Dół: orzechy i daktyle zmiksowałam wstępnie przystawką do orzechów do blendera. Następnie całość “poprawiłam” blenderem ręcznym w misce. Jeśli masa będzie za sucha można dodać odrobinę wody, mleka roślinnego, naturalnego soku lub musu – ja dodałam kilka łyżek musu gruszkowo-bananowego, który został od porannej owsianki.
Zmiksowaną masę układamy na okrągłej blaszce (lub innej)
Góra: postępujemy podobnie z bakaliami. Przekładamy do miski, dodajemy banany. Ja dałam dwa, lecz masa wyszła trochę za mokra. Wydaje mi się że 1,5 byłoby idealnie. Najlepiej dać jednego i stopniowo dokładać resztę.
Masę układamy na pierwszej.
Można przyozdobić kruszonymi ziarnami kakao lub owocami goi.
Całość wkładamy do lodówki na min. 3 godziny.
Smacznego!
Inne raw przepisy:
Ciasto bananowo-bakaliowe (raw)
txt/fot. MariMar