Nadszedł czas, by płody ogrodowe zaprawiać. Jako, że spłynęła na nas Moc Buraków, trzeba było coś z nimi zrobić… Kiszenie buraków jest proste i szybkie, ma też ciekawe efekty dźwiękowe…
Po co kisić buraki?
Kwas buraczany zwany też zakwasem z buraków, to podstawa barszczu, a domowy smakuje najlepiej
Można go pić również samodzielnie “na surowo” – to doskonałe źródło żelaza i kwasu foliowego!
Buraki działają na zdrowie i urodę. Poprawiają koloryt cery, wzmacniają anemików :), pomagają wrócić do sił w stanach osłabienia i po chorobie, poprawiają pracę jelit, nerek i wątroby.
Kwas buraczany jest też doskonały probiotykiem. Ponadto działa antydepresyjnie, wspomagając produkcję serotoniny…
Jak kisić?
Obieramy i kroimy buraczki. Wkładamy do umytych i wyparzony słoików. Dorzucamy ząbek czosnku + skórkę chleba żytniego na zakwasie. Zalewamy ciepłą wodą z solą (1 łyżeczka na 1 litr). Słoiki zakręcamy i sprawdzamy czy wszystko gra
Gotowe po ok. 2 tygodniach, ale służyć nam może całą zimę
txt. EcoZen & Whaleloryb
fot. sxc.hu