Jagodowe połowy się zakończyły, jednak na “otarcie łez” pojawiły się jeżyny! Nie dość, że pyszne, uwodzą głębokim, intensywnym smakiem, to na dodatek super zdrowe. Warto wybrać się do lasu, by całkowicie za darmo się dowitaminizować
Dlaczego warto jeść jeżyny?
Są pyszne. Są za darmo. Są ekologiczne – bo z lasu, niepryskane. Są źródłem wielu witamin.
Zawierają m.in. prowitaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C oraz E, a także potas, wapń, magnez, miedź i żelazo.
Jeżyny poprawiają pracę układy pokarmowego, wzmacniają naczynia krwionośne, odmładzają, wyostrzają wzrok, wspierają profilaktykę antynowotworową. Działają bakteriobójczo i antybiotycznie przez co świetnie sprawdzają się w okresie gryp i przeziębień – w postaci soku lub wywaru z liści.
To tylko część ich przymiotów… Myślę, że zostaliście przekonani do spożycia:) A teraz…
Jak jeść jeżyny?
W wersji “sote”, garściami, bezpośrednio do paszczy! Jednak UMYTE! Jako, że w lesie pasożyty mogą się czaić i mocz dzikich zwierząt… Proponuję jeżyny zamoczyć na 15 minut w chłodnej wodzie, następnie wyjąć na sitko i przepłukać.
W postaci koktajlu. Zmiksowane z ulubionym mlekiem roślinnym.
Jako konfiturę z jeżyn. Umyte jeżyny wkładamy do wyparzonych słoiczków, dodajemy łyżeczkę miodu, zakręcamy i pasteryzujemy.
Dżem z jeżyn. Umyte jeżyny wrzucamy do garnka, dodajemy miodu do smaku i odrobinę kardamonu. Gotujemy do uzyskania jednolitej masy. Przelewamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy.
Sok z jeżyn 2 kg jeżyn na kg cukru (lub zdrowszych zastępników). Owoce zasypujemy cukrem na noc, rano zalewamy wodą tyle, by przykryła owoce, zagotowujemy. Zlewamy sok przez sitko rozcierając owoce lub wyciskamy przez gazę. Przelewamy do wyparzonych butelek/słoików i pasteryzujemy.
Nalewka z jeżyn. W proporcjach 2kg jeżyn – 1l spirytusu – 1kg cukru (lepszy efekt gdy część cukru zastąpimy cukrem brązowym lub miodem). Owoce przesypane cukrem i zalane alkoholem powinny macerować się około 1,5 tygodnia, po tym czasie wyjmujemy owoce, filtrujemy trunek i rozlewamy go do butelek.
Smacznego!
txt. EcoZen
fot. freeimages.com
Smaki lata – Szybkie Ciasto Jeżynowe
[…] Jeżyny można zjadać garściami z krzaka. Są super zdrowe (o czym już kiedyś było). […]