Kobiety gdy dowiadują się, że są w ciąży zaczynają bardziej dbać o swoją dietę i zdrowy styl życia. Jednak, jak wykazują najnowsze badania, odżywianie matki już w momencie poczęcia może mieć trwały wpływ na DNA dziecka.
Wyniki badań naukowców z London School of Hygiene and Tropical Medicine opublikowane w czasopiśmie Nature Communications pokazują, że czynniki zewnętrzne panujące w organizmie matki mogą zmienić DNA dziecka w ciągu pierwszych dni jego rozwoju. Choć badanie objęło analizę tylko sześciu genów, wyniki są niezwykle ciekawe. Pokazują jak ważne jest zdrowie kobiety, zanim zdecyduje się zajść w ciążę.
Andrew Prentice, dietetyk zaangażowany w badania twierdzi, że dieta matki wpływa na to, które geny zostaną wyłączone w początkowym etapie wzrostu. To czy owych sześć genów zostało aktywowanych zależało od poziomu kilku mikroelementów w krwi matki w chwili poczęcia…
To pierwsze badanie, które pokazuje, że dieta kobiety ma tak kolosalne znaczenie. Wcześniej temat ten był bagatelizowany. Przyszłe mamy wiedziały, że powinny się lepiej odżywiać w ciąży oraz dbać o dostarczenie wszystkich potrzebnych składników odżywczych, jednak nie kładło się na to aż tak dużego nacisku. Teraz okazuje się, że ma to kluczowe znaczenia dla zdrowia i rozwoju dziecka.
Odkrycie to może wpłynąć również na leczenie bezpłodności i problemów z utrzymaniem ciąży. Być może wystarczy tylko / aż zmiana diety kobiety.
Jak więc powinna dbać o siebie kobieta planująca zostać matką? Dieta powinna być bogata w warzywa i owoce, zróżnicowana, jak najmniej przetworzona. Kobiety powinny unikać m.in. produktów konserwowanych, wysoko przetworzonych, zawierających chemiczne dodatki i cukier. Ważne jest też dbanie o „higienę psychiczną”, odpowiednie radzenie sobie ze stresem, ruch na świeżym powietrzu.
Na rynku księgarskim pojawia się coraz więcej publikacji na ten temat. Warto sięgnąć np. po książki dr n. med. Preeti Agrawal „Odkrywam macierzyństwo” lub „Zdrowa dieta przed poczęciem i w czasie ciąży”.
Jak podkreśla dr Agawal we wstępie do drugiej książki: „Dieta jest najprostszym, najbezpieczniejszym i zarazem najskuteczniejszym sposobem zachowania dobrego zdrowia (…) Wiedza o tym, jak poprzez odpowiednią dietę zapobiegać problemom zdrowotnym w ciąży, jest mało znana i prawie niedostępna. Ta książeczka powstała z myślą o wszystkich mamach, które takiej wiedzy poszukują i zechcą zastosować w swojej praktyce kulinarnej”.
Książki dostępne są na stronie dr Agrawal: http://www.preetigin.pl/
txt. mej
źródło: http://naturalsociety.com/
fot. freeimages.com/
Uwaga! Powyższy tekst jest tekstem autorskim powstałym w oparciu o materiały źródłowe i własne doświadczenia. Nie stanowi on porady, ani zalecenia. Nie zastępuje porady lekarskiej!