Jak zwykle szybki i pyszny. Wyszedł za pyszny, radzę zrobić od razu więcej! Potrzebne będą orzechy nerkowce, truskawki i kilka dodatków…

Składniki na krem:
- nerkowce 200g
- pół cytryny
- łyżka miodu
- ciut kardamonu
- ciut oleju kokosowe
- szczypta soli
- łyżka mleka roślinnego
- trochę wody
Nerkowce najlepiej moczyć całą noc, ale jak macie napad głodu – wystarczy godzina. Krem wtedy będzie bardziej twarożkowy niż kremowy, ale równie pyszny.
Nerkowce miksujemy w przystawce do orzechów od blendera. Do orzechów dodajemy odrobinę oleju kokosowego, symboliczną ilość soli, ciut kardamonu oraz łyżkę miodu rozpuszczoną w soku z pół cytryny z odrobina cieplej wody (max. 40 stopni, by miód nie stracił właściwości). Do masy dodajemy odrobinę mleka roślinnego. Jeśli jest zbyt gęsty można dolać więcej mleka rośl. lub wody.
Truskawki:
Wyjmujemy z zamrażarki ok. 300ml mrożonego musu truskawkowego (truskawki 100%, zmiksowane i zamrożone), ustawiamy na kaloryfer kilka godzin przed planowanym deserem.
Jeśli nie posiadamy truskawek – cofamy się w czasie do czerwca 2014 i przygotowujemy mrożonkę
Jeśli nie posiadamy takiej możliwości – kupujemy paczkę mrożonych truskawek sprawdzonej firmy. Odmrażamy i miksujemy. Jeśli nie są wystarczająco smakowite można dodać odrobinę miodu, ksylitolu lub innego zdrowego słodzika.
Gdy oba składniki mamy opanowane – bierzemy jakieś miłe salaterki bądź inne naczynie i nakładamy przekładając – warstwa kremu – warstwa truskawek.
Smacznego!
txt/fot. MariMar
Pyszny deser, orzeźwiający i słodki, super połączenie
Jak poprawić sobie nastrój? TRUSKAWKI!
[…] Deser aż ślinka cieknie: krem z nerkowców z truskawkami […]
Dlaczego warto jeść truskawki?
[…] Deser aż ślinka cieknie: krem z nerkowców z truskawkami […]