Pyszne, zdrowe, bez cukru, mąk, jaj i innych dwuznaczności. Trzeba ich zrobić więcej niż w przepisie, bo za szybko znikają. Aaaaa i do tego szybkie, bez pieczenia No i wege…
Składniki:
250g masła kokosowego
2 czubate łyżki miodu
4 łyżki dobrego prawdziwego kakao (najlepiej surowe nieodtłuszczane np. Surovital)
1 czubata łyżeczka tartej ekologicznej skórki pomarańczowej (ja miałam firmy Biovegan, można zrobić samemu – wystarczy kupić eko-pomarańcze niepryskane i niewoskowane)
100g zmielonych migdałów (najlepiej zmielić samemu, by nie był pył tylko takie bardziej chrupiące)
1 1/4 szklanki drobnych płatków owsianych (bądź “ekspresowych”, tu “niebieskie” z Lidla)
Olej kokosowy, miód, kakao i skórkę pomarańczową umieszczamy w garnku i podgrzewamy do momentu połączenia, mieszając. Dodajemy zmielone uprzednio migdały (w blenderze, przystawka do orzechów, uprzednio je przepłukać) oraz płatki owsiane. Mieszamy do uzyskanie jednolitej masy.
Czekamy do ostygnięcia. Gdy masę da się wziąć do rąk, lepimy kulkoidane kształty i układamy na talerzach. Talerze wrzucamy do lodówki. Po zastygnięciu masy zdejmujemy ciastka z talerzy podważając nożykiem (tępym najlepiej).
Smacznego!
txt. MariMar
fot. EcoFoto
miska: Czerwony Kogut
Zdrowe zakupy: olej kokosowy w Biedronce!
[…] Olej rafinowany a więc oczyszczony czyli np. ten z Biedronki, jest dobry do wysokich temperatur czyli smażenia i pieczenia. Np. moich ukochanych ciasteczek owsianych. […]