Minął sezon truskawek, rozpoczął się sezon cukinii:) My uwielbiamy grilowaną. A jaki jest Twój przepis na cukinię?
Cukinia grilowana
Cukinię kroimy na plastry o grubości średnio 1cm, skraplamy oliwą z oliwek i doprawiamy wedle uznania. W tym sezonie na naszej cukinii króluje: pieprz ziołowy, czystek, papryka i czarnuszka:)
W razie niepogody dobrze sprawdza się też pseudogrilowanie w piekarniku:)
Leczo
Kroimy cukinię w kostkę, dodajemy pokrojoną paprykę, pomidory i podsmażoną cebulkę. Gotujemy do uzyskania miękkości warzyw. Do doprawienia wystarczą sól i pieprz.
Sos cukiniowy
Do piekarnika na blaszkę wkładamy cukinię, bakłażana i paprykę (rozkrojoną, bez nasion). Po 20 minutach wyjmujemy. Czekamy aż trochę ostygną. Bakłażana i cukinię obieramy ze skórki. Jeśli cukinia jest starsza i ma dużo twardych nasion – też warto usunąć. Warzywa wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i kminem rzymskim. Idealnie komponuje się z czarnym ryżem
Surowa
Lekka i niskokaloryczna. Idealna do chrupania w upały…
A Ty jaki masz pomysł na cukinię?
txt/fot. MariMar