Kolejny pomysł na smaczne danie z wykorzystaniem cukinii. Danie szybkie, wegańskie. Dobrze komponuje się z czarnym ryżem.
Składniki na warzywny mix (na 3 osoby):
- 1/2 średniej żółtej cukinii
- 1/2 średniej jasnozielonej cukinii typu kabaczek
- 1/2 średniej zielonej cukinii
- 1 czerwona papryka
- biała część pora
- olej kokosowy
- sól himalajska
- papryka gochugaru
- czarnuszka
- sos sojowy (opcjonanie)
Kroimy białą część pora w krążki i dusimy na patelni pod przykryciem na oleju kokosowym dodając odrobinę soli himalajskiej. Mieszamy. Dodajemy drobno pokrojoną czerwoną paprykę. Dosypujemy ciut czarnuszki. Mieszamy.
Gdy por i papryka są wstępnie podduszone dodajemy cukinię pokrojoną w księżyce (połówki) lub ćwiartki (w zależności od grubości cukinii). Posypujemy papryką gochugaru. Mieszamy i czekamy aż się podsmaży.
Pod koniec duszenia można dać kilka kropli sosu sojowego dla podkreślenia smaku.
Danie dobrze komponuje się z czarnym ryżem, ale możecie podać również z makaronem.
Smacznego!
txt/fot. Marija